Owady źródłem białka i błonnika pokarmowego (?!)

owad

Na pewno słyszeliście(-łyście), a może też próbowaliście(-łyście) kiedyś jakiegoś rodzaju robaków, np. szarańczy. Jest to popularna zagryzka w krajach azjatyckich oraz afrykańskich, ale czy wiedzieliście, że w Polsce istnieje coś takiego, jak Hodowla Owadów. Znajduje się w Dworze Mazowieckim.

Dlaczego warto jeść owady?

1) błonnik pokarmowy – poza tym, że owady mają go spory zasób, chityna (wielocukier) znajdująca się na pancerzach, działa na nasz organizm identycznie jak błonnik!

2) białko – okazuje się, że podczas gdy:

polędwica wołowa zawiera 29% białka,

suszona 43%,

a drób 31%,

suszone owady mają go aż 69%!!!

Ponadto hodowla owadów jest niezwykle ekonomiczna i ekologiczna. Nie potrzebują one tyle wody, miejsca co inne zwierzęta, a sprzątania potrzebują tyle, co nic ;)

10 kilogramów karmy to 1 kg wołowiny… albo 9 kg owadów!

robaki hodowla

Więcej na temat mdz. innymi chityny, hodowli owadów i entomofagi, czyli spożywaniu owadów, znajdziecie w tym filmiku:



Zachęcam do oglądania! :) Bardzo ciekawy kanał!

Dane pochodzą ze strony http://www.grimiam.org/index.php/fr/  :)

Jeden komentarz do “Owady źródłem białka i błonnika pokarmowego (?!)

  1. Do jedzenia robaków chyba ciężko kogokolwiek przekonać, ale wiele substancji (np. koszenila) dodawanych do jedzenia jest wytworem owadów, więc w jakiś sposób na pewno je spożywamy :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>